A BBSE. U16-os csapatának őszi értékelése

Két év szünet után, augusztusban vettem át az U16-os csapat irányítását. Érdeklődve vártam, hogy az általam még “kicsik”-ként ismert gyerkek, mire képesek a már “nagyok” között.

Jól kezdtük a bajnokságot, hiszen egy döntetlennel, és két győzelemmel a hátunk mögött fogadtuk az egyik “favoritot”, ahol igaz, hogy  egy küzdelmes mecsen, de  alul maradtunk. Ezután Pátka ellen idegenben, egy nagyon értékes döntetlent játszottunk – minden képpen ki szeretném emelni, hogy 10 emberrel! A két “szomszédvár” csatáját sikerrel vívtuk meg – Csurgót 7-0-ra, Bodajkot idegenben 6-3-ra győztük le. Ezután jött a “hullámvölgy” a csapat teljesítményében. Kikaptunk a “másik favorittól” – ez még nem is lenne baj – majd talán egy kicsit elkényelmesedve, kicsit balszerencsésen, de még két vereség következett. Keretbe foglalva az őszi teljesítményt, az utolsó fordulóban ismét döntetlent játszottunk, így a 12 csapatos bajnokságban, 4 győzelemmel 3 döntetlennel 4 vereséggel, 15 pontot szerezve, a 7. helyen végeztünk. Itt meg szeretném jegyezni, hogy nagyon szoros a középmezőny állása, hiszen három csapat is 15 ponttal áll a bajnokságban. Csapatunk a 11 mérkőzésen 31 gólt ért el, melyből Benis Márk 8-at, Sulák Roland 7-et, Boleraczki Tamás 5-öt szerzett. Ki szeretném emelni Szabó Lacikát is, aki a maga 12 évével, 4 góllal követi a “nagyokat”. A teljesség igényével megemlítem, hogy Farkas Beni 3, Valásek Botond, Szabó Balázs, Nochta Milán 1-1 találattal vették ki a részüket.

A számszerű adatok után, jöjjön egy-két gondolat az észrevételeimről, tapasztalataimról. Az edzéseket kezdetben sokan látogatták, de vagy az iskola beindulása, vagy a több korosztályban való részvétel miatt – ifi és U13 – ez a bajnokság végére jelentősen lecsökkent. A mérközéseken való részvétel is egy kicsit “felemásra” sikerült. Volt olyan, hogy csak 10 fővel tudtunk kiállni – Pátka – de volt olyan is, hogy 4-5 cserejátékos állt a rendelkezésemre. A gyerekek hozzáállásával, teljesítményével maximálisan elégedettek lehetünk.Az edzéseken megjelentek mindíg nagy elánnal és jó kedvel végezték a feladatokat, a mérkőzéseken pedig fegyelmezetten, egymásért is küzdve, de sportszerűen játszottak. Ezt bizonyítja talán az is, hogy a 11 mérkőzésen nem volt kiállítás a csapatból, és csak 4 fő kapott sárgalapos figyelmeztetést. Igaz, hogy ebből 1 fő 4-szer is, de mentségére legyen mondva, hogy nem durvaság miatt, hanem három alkalommal is a “vélt igazáéret kiállva”, reklamálásért kapta.

Mindenképpen szeretném kiemelni, hogy a mérkőzéseinken sérülés nem történt. Ezzel talán megnyugtathatom az aggódó – hozzáteszem, jogosan – szülőket, akik félve, vagy éppen nem engedik el a gyerekeiket a mérkőzésekre. A további megnyugtatásért meg kell említenem, hogy a többi csapatban is sok 12-13-14 éves gyerek játszik, ráadásul ha többen lennénk, akkor a kicsiknek nem kellene 2×45 percet játszani, hiszen ebben a korosztályban lehet akár 7 főt is cserélni.

Egy másik észrevételem, hogy nagyon kevés néző jön ki a mérkőzéseinkre. Kár érte, hiszen ha több szülő, nagyszülő vagy barát jönne ki, akkor Ők is láthatnák például, hogy a kis Benis Máté a korát és termetét meghazuttolva mennyire ügyesen védi a kapunkat, vagy hogy a testvére Márk milyen ügyesen bánik a labdával. Esetleg azt is, hogy Sulák “Sumpi” Roland mennyire feltartóztathatatlan ha elindul előre, vagy éppen azt, hogy Valásek Botond, Farkas Beni mennyire hajt-küzd minden meccsen. Azt is láthatnák éppen, hogy a kicsik közül a Szabó Lacika milyen harcos, vagy hogy a Kalányos Máté, Tóth Fecó, Nochta Milánka milyen ügyes. Természetesen szívem szerint mindenkit megemlítenék – ezt a csapatunk facebbook csoportjában meg is tettem már – de most inkább azt emelném ki, hogy egy jóközösséget, igazi barátokat, haverokat ismertem meg a fiúkban. A többi pályákon is mindíg rendet hagyva magunk után, tisztelettudóan viselkedtek.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, akik segítették a munkánkat, játékunkat. Bízom benne, hogy tavaszi értékelésnél jobb eredményeket tudunk felmutatni. A gyerekek nagyon fogadkozna, céljuk,célunk a dobogó.

Tóth József – U16 edző