Utánpótlás labdarúgók edzéssegédlete

KEDVES GYEREKEK!

Mint tudjátok járvány miatt edzéseket nem lehet tartani. Nagyon fontos az egészségetek megőrzése és a sportolás.
Ezért gondoltuk az edző kollégákkal, hogy készítünk otthon, udvarban, kertben elvégezhető feladatokat.
Heti kettő edzést ajánlunk egy erőnléti és egy labdás edzést. Havonta előre elküldjük az email címetekre a gyakorlatokat.
Bízunk a kreativitásotokban gyakorlati eszközök bóják/ásványvizes műanyag flakon tekintetében. Gyakorlatokat többször meg lehet ismételni, próbálunk minél változatosabb edzést összeállítani . Tanulás után délután vagy hétvégén szigorúan otthon végezzétek a gyakorlatokat.
Messengeren vagy telefonon nagyon szívesen adunk felvilágosítást segítséget.
Mindenki korosztályához tartozó edzővel tartsa a kapcsolatot.
Bakonycsernyei Bányász honlapján www. bbse.hu vannak feltéve a youtubról gyakorlat minták, azt is figyelemmel lehet követni, azokat is lehet gyakorolni.

Vigyázzatok magatokra ! Jó felkészülést ! HAJRÁ BÁNYÁSZ !

Erősítő gyakorlatok


1. Bemelegítő futás

A lassú, egyenletes iramú bemelegítő futás, a keringésfokozás célját szolgálja. Emellett, ez a legjobb mód arra, hogyan növeljük állóképességünket, ami által a fáradság érzése sokkal később jelentkezik, így a teljesítményünk nő.


Forrás: urbanbushbabes.com

2. Nyújtás

Statikus gyakorlatsor, amit érdemes fentről lefelé indulva végrehajtani, kellő ideig tartva az izmot. Az izmok nyújtása azért fontos, mert csökkenti a sérülés veszélyét, illetve ha görcsbe rándul a lábad, akkor is mentőövként szolgál. Javasolt jól megnyújtani az olyan részeket, ahol korábban már megsérültél, megelőzés, megóvás céljából. Mivel sportra való felkészítés a cél, annak megfelelően célszerű gyakorlatokat választani. Tehát az igénybe vett testrészeket alaposabban kell átmozgatni.


Forrás: Tumblr

3. Gimnasztika

A nyújtással ellentétben ez dinamikus gyakorlatsor, az ismétlésszám dominál. A gimnasztika által felgyorsulnak a mozgásfolyamat elsajátításának mozzanatai, ráadásul fokozza a regenerálódást. Gimnasztikai gyakorlatok megfelelő ismétlésszámmal akár egy edzésnek is megfelelnek. Vannak például erősítő hatású kargyakorlatok. Ilyen például, amikor terpeszállás, oldalsó középtartás kiindulóhelyzetből, karhajlítással vállérintést hajtunk végre úgy, hogy a felkar mozdulatlan, majd ismét oldalsó középtartásba helyezzük a kart, ezt kétszer megismételjük, majd a 2.-nál, amikor a kar oldalsó középtartásba érkezett, tölcsérkörzést végez 4x.

4. Futóiskola

Folytatódik a dinamikus mozzanatsor, gimnasztika után olyan gyakorlatok következnek, melyeket helyzetváltoztató mozgás közben hajtunk végre. Célszerű kijelölni egy egyenletes talajjal rendelkező szakaszt. Futóiskolának hívjuk például, a térdemeléssel, sarokemeléssel való futást, az indián szökdelést. Az adott sportágnak megfelelően vannak sajátos futóiskolái. Kosárlabda sportot illetően ilyen az oldalazó, (a védekező mozgásban való haladás), de vannak olyan futóiskola gyakorlatok, amelyeket sportágtól függetlenül célszerű elvégezni, ilyen például a dzsoggolás, ami a futásra készít fel, így majdnem minden sportnak az alapjává válik.


Forrás: tumblr
5. Felpörgetés

Ez a szakasz már kirángat a lassú és egyenletes mozzanatokból. Itt számít a sebesség, így a szervezeted felkészül, hogy ma akár határterhelést is kaphat. Illetve,felkészül a megmérettetésre, mivel ezek a feladatok a komfortzóna határát súrolják, ha megfelelő intenzitással végezzük. Ilyen például, a fokozó futás, melyben az iram fokozatosan gyorsul fel, majd kienged, lassul a szakasz végéig. A pulzus ilyenkor már olyan szintre kerül, mint az aktív sporttevékenységkor, amire melegítünk. Ebből az okból a magas ismétlésszám nem ajánlott, mert hamar el lehet fáradni benne.


Videók

3 ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTŐ GYAKORLAT

Gyakorlatok a labda kezelésere, labdaérzék fejlesztésére

Foci feladatok otthonra – két bójával

Labdaérzékeléses feladatsor

Az állóképesség növelése